Programele educaționale IGR-MNG propuse pentru anul  școlar 2016-2017 contribuie la formarea continuă a copiilor, participanții fiind încurajați să-și îmbunătățească cunoștințele și competențele dobândite în mediul școlar.

Vă invităm să descoperiți noile programe educaționale IGR-MNG:

 

 Pachet_programe_educationale 2016-2016

 

 

 

 

14317533_1095598080476257_4192975989796859134_n

 

MAȘINA TIMPULUI GEOLOGIC

Coordonatorii programului: Lidia Tănase și Ramona Visalom (Artiști plastici), Tel. 031.438.17.44, int. 123, www.geology.ro, blog – Știință Artă Distracție

Programul dedicat copiilor cu vârsta între 5 și 10  ani, va reprezenta o frumoasă incursiune prin erele geologice, cei mici fiind invitați să descopere  tainele  vieții preistorice și ale vietuițoarelor terestre și  subacvatice. La fiecare oprire a mașinii timpului se vor reconstitui elemente ale mediului natural cu ajutorul culorilor, plastilinei, hârtiei.

 

Centurile de siguranță ! Pornim motoarele !

Sunteți gata să pornim în  călătorie cu mașina timpului ? Pregatiți-vă cleștișorul pentru nas, lăbuțele de scafandru, bocanci, salopetă, șapcă și binoclu obligatoriu și nu uitați aparatul de fotografiat !

   Călătorim acolo unde transformările spectaculoase au fost posibile: de la aripioare –la picioare de la plante –la cărbuni, de la reptile -la « șoparle zburatoare » și insecte mai mari decât ne-am imaginat, dinozauri mici și mari, totul într-o călătorie fascinantă alături de Ramona și Lidia.

Descriere program:

cuprinde o parte teoretică cu prezentare Power Point ;

aplicație practică specifică artelor plastice – pictură, modelaj, colaj.

atelierul se desfășoară în zilele de miercuri conform calendarului activităților, în intervalul orar 11.00 – 15.00 ;

Condiții de participare:

atelierul se adresează preșcolarilor (5 și 6 ani) și scolarilor  claselor I – IV;

durata unei întâlniri este de 1h.;

numărul maxim de participanți este de 20/grupă.

prețul biletului 20 lei;

accesul la atelier se face pe bază de înscriere telefonică (de luni pâna vineri în intervalul orar 10.30-17.00),  în limita locurilor disponibile;

părinții nu participă la ateliere.

participarea copiilor la program presupune faptul că fotografiile cu acestia precum și cu lucrările realizate pot fi folosite de către Muzeul Geologic Național pentru promovarea programelor educaționale proprii.

    CALENDARUL LECȚIILOR

12 Octombrie 2016 « Cercetători pe fundul mării »

   16 noiembrie 2016 « Peisaje fantastice»

7 decembrie 2016« Transformări spectaculoase »

18 ianuarie 2017« Scapă cine poate ! »

15 februarie 2017« În sfârșit…dinozaurii !!! »

15 martie 2017 « Învață să zbori !

26 aprilie 2017 « Trist dar adevarat…dinozaurii dispar ! »

17 mai 2017« Mamiferele domină Pamântul »

    Pentru informații și înscrieri 031.438.17.44  int.123 www.geology.ro blog – Știință Artă Distracție

    Coordonatorii programului Ramona Visalom- Artist plastic Lidia Tănase- Artist plastic

_______________________________________________________________________________________

1-1dinosaur

 

CUM SĂ CONSTRUIEȘTI UN DINOZAUR

 

Coordonatorii programului: Lidia Tănase și Ramona Visalom (Artiști plastici), Tel. 031.438.17.44, int. 123, www.geology.ro, blog – Știință Artă Distracție

 

„Cum să construiești un dinozaur“ este un program educațional conceput și susținut de artiști plastici special pentru copiii pasionați de reptilele înfricoșătoare din preistorie. Folosim lumea preistorică drept pretext pentru a descoperi formele 3D cu ajutorul tehnicilor specifice modelajului.

Descriere program:

  • Proiecții  video
  • Aplicații practice specific modelajului
  • Programul este structurat pe două  module (două ateliere în fiecare lună) în care priceperea și imaginația vor fi solicitate la maxim.

  Condiții de participare :

Frecventarea ambelor module este necesară și obligatorie întrucât sunt structurate în pași evolutivi, pentru realizarea lucrării tridimensionale.

Durata unei întâlniri este de 60 minute;

Costul atelierului 100 lei (modulul I + modulul II), se achită integral la începutul primului modul din fiecare lună;

Vârsta cuprinsă între 7 și 10 ani

Numărul maxim de participanți  este de 10/grupă, numărul minim de participanți 5/grupă;

Accesul la atelier se face pe bază de înscriere telefonică (de luni până vineri în intervalul orar 10.00-17.00),  în limita locurilor disponibile;

Înscrierea se face doar la începutul primului modul din fiecare lună, urmând ca cei înscriși să aibă locurile rezervate pentru modulul doi din luna respectivă;

Părinții nu participă la ateliere.

Participarea copiilor la program presupune faptul că fotografiile cu aceștia precum și cu lucrările realizate pot fi folosite de către Muzeul Geologic Național pentru promovarea programelor educaționale proprii.

Calendarul activităților

Atelierul se desfășoară în zilele de marți conform calendarului activităților, în intervalul orar 11.00 – 15.00 ;

    18 Octombrie 2016 – modulul I

25 Octombrie 2016 – modulul II

22 Noiembrie 2016 – modulul I

29 Noiembrie 2016 – modulul II

21 februarie 2017 – modulul I

28 februarie 2017 – modulul II

21 Martie 2017 – modulul I

28 Martie 2017 – modulul II

23 Mai 2017 – modulul I

30 Mai 2017 – modulul II

  Pentru informații și înscrieri 031-438.17.44  int.123  www.geology.ro  blog – Știință Artă Distracție  

Coordonatorii programului Ramona Visalom- Artist plastic Lidia Tănase- Artist plastic

____________________________________________________________________________________________ Pamantul_2017 B

 

PĂMÂNTUL – O PLANETĂ VIE

Coordonatorul  programului: Dr. Dan Grigore Tel. 031.438.17.44, int. 114. Înscrieri la int.131

Argument:

Programul Pământul – o planetă vie își propune să stimuleze și să răspundă curioziății științifice a copiilor despre fenomenele naturale, parte din ele observabile numai prin efectele produse. În scopul dezvoltării aptitudinilor intelectuale, a formării unei logici de interpretare a evenimentelor și fenomenelor ce guvernează planeta noastră, modul de lucru se bazează mai mult pe prezentarea unor date concrete și experiment. Modul de abordare al subiectelor în cadrul ședintelor oferă copiilor posibilitatea de a descoperi relațiile dintre cauze și efecte, care este motorul fenomenelor. Având în vedere că programul se adresează copiilor cu vârste cuprinse între 7 și 18 ani, ciclului gimnazial și liceal, subiectele introduse în discuție sunt corelate cu programa școlară din cadrul orelor de geografie, cu un nivel mediu de complexitate. Programul reprezintă o cale de cunoaștere activă a lumii înconjurătoare, valorificând experiența de viață a elevilor și vine în completarea programei școlare.

Descriere:

Programul Pământul – o planetă vie cuprinde mai multe lecții pe parcursul cărora se vor aborda subiecte privind dinamica planetei și a sistemului din care face parte (Sistemul Solar); astfel, copiii vor cunoaște structura din care face parte Pământul, mișcarile și fenomenele la care este supusă planeta; vor cunoaște structura scoarței terestre și dinamica acesteia, ce înseamnă vulcanismul sau cutremurele, cine guvernează ridicarea munților, ce influențe au atmosfera sau hidrosfera asupra geosferei și nu în ultimul rând, ce influență are viața și în special omul asupra planetei. Vor fi dezbateri despre valorile și utilizarea eficientă a resurselor naturale prin turism, copiii descoperind valoarea obiectivelor geo-turistice, a siturilor și obiectelor geologice (minerale, fosile).

Structurarea lecțiilor cuprinde proiecții, discuții/dezbateri, participarea la diverse experimente care să demonstreze practic anumite aspecte teoretice ori pentru a putea fi testate sau reproduse diverse fenomene naturale. În mod opțional, în partea finală a lecțiilor copii vor avea rezervate câteva minute pentru lucru la proiecte personale sau pentru a discuta problemele apărute în cadrul derulării proiectelor personale. Astfel, programul oferă șansa copiilor să-și dezvolte îndemânarea și creativitatea.

Responsabilii de temă vor asigura baza științifică și expunerea teoretică în pregătirea succesiunii de imagini video, pregătirea și supravegherea vizitelor în muzeu, utilizarea microscopului, lupei binoculare, lupei de mână în aplicatii simple, conform vârstei și nivelului de interes al elevilor și vor coordona întreaga aplicație.

Obiective:

–          dezvoltarea capacităților de observare, explorare și înțelegere a realității din mediul înconjurător;

–          cunoașterea prin experimentare;

–          stimularea și formarea unei gândiri logice, intuitive, bazată pe date concrete, sporind totodată capacitatea de a discerne;

–          cunoașterea, înțelegerea și utilizarea în comunicare a unor termeni specifici, pentru a descrie fenomene observate în mediul înconjurător;

–          îmbogățirea bagajului de date, noțiuni – cunoștiințe despre secretele naturii înconjurătoare;

–          formarea unei atitudini pozitive față de mediul înconjurător, prin stimularea interesului față de păstrarea unui mediu echilibrat și exersarea unor deprinderi de îngrijire și ocrotire a acestuia.

Desfășurare: pe toată durata anului școlar în ședinte lunare.

Target:

Programul se adresează școlilor gimnaziale și liceelor care au în programă lecții de științe ale naturii și științe ale Pământului (fizică, chimie, geografie, biologie, etc).

Tematică program

Lecția 1: Pământul și Universul

Lecția 2: Geo-dinamica planetei (Factori interni de modelare ai reliefului)

Lecția 3: Mineral, rocă, Scoarță terestră

Lecția 4: Atmosfera, hidrosfera și “viața planetei”

Lecția 5: Fosilele, “martori” ai trecutului

Lecția 6: Biosfera, dinamică și evoluție

Lecția 7: “Roca vieții” – Solul 

Lecția 8: Omul “față în față” cu dezastrele naturale

Lecția 9: Ce ne ofera”geos” ca resurse

Lecția 10: Geoturismul – o nouă industrie

Participarea la acest program se face prin rezervare la numărul de telefon: 0314.381.744-131.

Pret: 16 lei/ persoana/lectie

_________________________________________________________________________________________

Fosilele Orasului Bucuresti

FOSILELE SUBSOLULUI ORAȘULUI BUCUREȘTI

 Coordonatorul programului:

Dr. Valentin Paraschiv – Cercetător științific, Tel. 031.438.17.44, int.127. Înscrieri la int.131.

Argument:

Capitala României, București, prin suprafața sa de 228 km2 se suprapune unui subsol geologic de o diversitate surprinzătoare ce include și numeroase tipuri de fosile bine conservate. Stațiile Metroului din București sunt înfrumusețate cu roci ornamentale dintre care cele mai interesante sunt cele fosilifere, cu recifi de corali, spongieri, bivalve sau gastropode. Pentru promovarea capitalei substratul geologic capătă noi sensuri atunci când este conștientizat relieful domol cu dealuri (Dealul Patriarhiei) sau văi (traseul canalizat al râului Dâmbovița), precum și spațiul înmlăștinit din Văcărești, refugiu pentru felurite păsări de baltă, care va deveni în curând o rezervație naturală.

Descrierea lecțiilor:

Orele petrecute de copii și tineri în cadrul Muzeului Național de Geologie (MNG) sunt concepute pe sistemul de prezentare grafică (prin videoproiecție) suprapusă cu un discurs de specialitate și muncă de recunoaștere a rocilor ornamentale și fosilelor de diverse forme predate în cadrul lecțiilor.

Obiective:

Programul educațional „Fosilele subsolului orașului București“ propune în cadrul a 8 miniconferințe și ateliere originale să atragă atenția tinerilor interesați asupra interacțiunilor dintre natură și mediul antropic și să dea importanță „comorilor minerale“ din subsolul orașului-metropolă București.

Tematica programului (desfășurarea lecțiilor):

Geologie într-un oraș.

Fosile de scoici și melci.

Cărbunii de sub București.

Fosilele din MNG.

Pietrele ornamentale cu secrete.

Pădurile îngropate de potop.

Recifii din Metroul București (Basarab 2, Gorjului, Nicolae Teclu, Politehnica).

Ghid geologic pentru bucureșteni.

Target:Programul educațional „Fosilele subsolului orașului București“ se adresează copiilor din clasele I-VIII, dar și liceenilor.

Condiții de participare:

Accesul la lecție se face pe bază de înscriere telefonică, în limita locurilor disponibile;

Numărul maxim de participanți este de 20 / grupă, număr minim: 10 / grupă;

Părinții nu participă la ateliere.

Participarea copiilor la program presupune faptul că fotografiile cu aceștia precum și cu lucrările realizate pot fi folosite de către MNG pentru promovarea programelor educaționale proprii.

Durata unei întâlniri este de 1h, iar intervalul orar al desfășurării programului este 120015.00

preț: 20 lei/persoană/lecție.

_______________________________________________________________________________________

Afis - Omul si piatra (2016-2017)

Coordonatorul programului: EUGEN MOCANU – Muzeograf , Tel. 031.438.17.44. Înscrieri la int.131. 

Argument:

Prin programul OMUL ȘI PIATRA participanții la activitățile propuse vor face o incursiune în viața oamenilor preistorici care au trăit pe teritoriul României.

Programul cuprinde prelegeri tematice, elemente de arheologie experimentală și vizionări de filme documentare cu privire specială la apariția și evoluția omului în Cuaternar, parcurgând pas cu pas treptele antropogenezei  și adaptarea sa la condițiile vitrege ale perioadelor glaciare.

 

Tematică program:

 

  1. Evoluția omului în Cuaternar
  2. Epocile glaciare ale Pământului
  3. Prelucrarea materiilor dure minerale
  4. Prelucrarea materiilor dure animale
  5. De la peisajul geologic la peisajul arheologic

Condiții de participare

Programul se adresează școlilor gimnaziale și liceelor.

Grupa să cuprindă minim 5 elevi.

Durata maximă a lecției este de 1oră și jumătate.

Preț: 16 lei/persoană/lecție.

Activitățile se desfășoară pe bază de înscriere de luni până duminică

Participarea la acest program se face prin rezervare la numărul de telefon: 0314.381.744-131

________________________________________________________________________________________14492541_1102338259802239_3673285697663855621_n

Coordonatorul programului:Dr. Valentin Paraschiv – Cercetător științific, Tel. Tel. 031.438.17.44, int.127. Înscrieri la int.131.

Argument

Descoperiți fapte și investigați indicii ce pot să vă conducă la suspecții care au coordonat o crimă: eliminarea în masă a viețuitoarelor de pe Pământ!

Explicații științifice interactive, paleofotografii ale planetei noastre în diverse Ere făcute de sateliți spion sau aparate foto ascunse, în format night vision sau thermo-vision (pentru animalele fosile mai timide), descifrarea secretelor vieții din codul de bare al unor fosile, precum și alte detalii uluitoare din lumea preistorică, toate sunt menite să demonstreze relația misterioasă dintre climat, biologie și geologie.

Top secret: aveți licență să spionați!

 

            Descriere

Programul „Dispariții misterioase ale viețuitoarelor“ utilizează observații, identificări și recunoașteri științifice din universul geoștiințelor în scopul descrierii unor fenomene și procese naturale petrecute în timp îndelungat, geologic, la suprafața scoarței terestre, și implicând biosfera fosilă.

Lecțiile sunt axate pe expunere teoretică (grafică și video) și prezentare științifică, discuții și experimente asupra unor fosile veritabile din patrimoniul Muzeului Național de Geologie. De asemenea, sunt pregătite și coordonate vizite tematice în incinta muzeului.

            Obiective

Înțelegerea și utilizarea adecvată a limbajului de specialitate.

Explorarea caracteristicilor unor fenomene și procese naturale actuale sau din trecutul geologic al Pământului.

Înțelegerea mediului înconjurător prin investigații directe sau deducții logice.

Rezolvarea de probleme din prezent valorificând informațiile despre mediul înconjurător din diverse ere ale planetei.

Localizarea corectă în spațiu și timp a fenomenelor și proceselor din natură și implicațiile lor asupra lumii vii și dezvoltării societății umane.

Observarea atentă și interpretarea imaginilor cu reconstrucții de animale (ex. dinosauri, mamuți) sau plante, precum și a hărților cu reconstituiri de paleomedii.

Prezentarea și descrierea filmelor cu reconstituiri ale vieții fosile și de paleomediu.

Formarea de atitudini pozitive, constructive și responsabile față de mediul înconjurător.

 

Desfășurarea programului

Noțiuni elementare despre timp, scara timpului geologic și subdiviziunile acesteia.

Evoluția lumii vii în perioade îndelungate de timp prin strategii de adaptare, transformare și progres.

Descoperirea fosilelor, prepararea și identificarea acestora (principii, teorii, interpretări).

Transformările paleogeografice ale planetei Pământ.

Evenimente planetare documentate prin grupe de fosile caracteristice.

Noțiuni despre evoluția atmosferei, hidrosferei și dinamica ecosistemelor din zona țărmului marin/oceanic.

Momentele de extincție (dispariție) cele mai importante identificate la scară globală: misterul cauzelor și efectele generate.

Dispariția de la sfârșitul Ediacaranului, cu circa 635-542 milioane de ani în urmă.

Dispariția de la limita Cambrian-Ordovician, acum 485,4 milioane de ani.

Dispariția de la limita Ordovician-Silurian, acum 443,8 milioane de ani.

Evenimentul Lau (în Perioada Siluriană), de acum 424 milioane de ani.

Dispariția de la sfârșitul Devonianului, cu 359 milioane de ani în urmă.

Dispariția de la sfârșitul Carboniferului, cu 299 milioane de ani în urmă.

Dispariția de la limita Permian-Triasic, acum 252 milioane de ani.

Dispariția de la limita Triasic-Jurasic, cu circa 200-202 milioane de ani în urmă.

Dispariția de la sfârșitul Jurasicului, cu 145 milioane de ani în urmă.

Dispariția de la limita Cretacic-Terțiar, acum 66 milioane de ani.

Misterul dispariției dinosaurilor din România.

Fenomene și procese de dispariții în masă ale viețuitoarelor din prezent.

 

Condiții de participare:

-se adresează copiiilor din clasele I-VIII;

-durata este de maximum o oră;

-numărul maxim de participanți este de 30/grupă, număr minim 10/grupă;

-preț: 20 lei/persoană/lecție.