17884319_366407367088074_1075829361630735838_n

De Ziua Pământului, Institutul Geologic al României declară “Ziua porților deschise la Muzeul Geologic Național”

 

 

S-a născut acum 4.5 – 5 miliarde de ani, în urma unei explozii violente numită Big-Bang. A fost la început ca o minge de foc, acoperită de vulcani care aruncau nori de vapori și de gaze. Aceștia, s-au adunat într-un strat gros, care a împedicat pătrunderea razelor Soarelui. Pe măsură ce stratul se îngoșa și se răcea, aburii s-au transformat în picături de apă și a început să plouă. A plouat mii de ani, iar sfera de foc a început să se răcească; așa s-au format primele oceane și primele zone de uscat. In oceanul primordial a apărut viața, primele creaturi fiind compuse dintr-o singură celulă. Milioane de ani mai târziu, unele bacterii (algele verzi-albăstrui) au început să se folosească de lumina Soarelui pentru a se hrăni. A apărut oxigenul, care a dat naștere stratului de ozon, iar formele de viață au început să se diversifice și să ocupe tot mai mult spațiu. După sute de milioane de ani s-a format primul continent (Pangeea). Apoi au apărut  forme de viață evoluate, care au “urcat” din mare pe uscat. După alte sute de milioane de ani s-au format continentele, au apărut reptilele, iar vegetația a devenit mai bogată. Evoluția a continuat de-a lungul anilor, continuă și astăzi și va continua, pentru că Pământul este o planetă vie, în strânsă legătură cu universul din care s-a născut.

În fiecare an, ziua de 22 aprilie este considerată “Ziua Pământului” și este sărbătorită în majoritatea țărilor lumii. In data de 22 aprilie 1970 a luat ființă mișcarea pentru protejarea mediului. De atunci, în fiecare an, această zi se marchează pentru a aduce în atenția oamenilor necesitatea protejării mediului inconjurator, pentru a conștientiza populația privind necesitatea conservării resurselor naturale ale lumii și pentru ca problematica ecologică să devină parte integrantă a educației și culturii. Protejând resursele naturale, protejăm în primul rând viața. “Ziua Pământului” este un evenimet simbol si un omagiu adus planetei noastre, în dorința de a milita pentru un viitor mai bun, mai verde și mai curat al planetei Pământ.

 Dacă doriți să descoperiți trecutul planetei noastre, urme ale primelor forme de viață, cum s-au transformat acestea în primele animale, cum au apărut plantele, cum s-au format continentele și chiar cum a apărut omul, vă așteptăm la evenimentul “Ziua porților deschise la Muzeul Geologic Național”, organizat de către Institutul Geologic al României, în data de 22 aprilie 2017.

 

Specialiștii noștri vă vor ghida prin toată istoria Pământului, explicând, pe  înțelesul tuturor, cum fiecare verigă din evoluția planetei noastre este legată de un “dezastru” benefic, care a creat imaginea actuală a Pământului. Cunoscând istoria zbuciumată a planetei, vom înțelege mai bine că Terra are nenumărate posibilități pentru a asigura supraviețuirea generațiilor viitoare. Depinde de noi cum vom gestiona tot ceea ce Pământul, în imensitatea lui, ne poate oferi.

În 22 aprilie 2017,accesul in Muzeul Geologic Național este permis în regim de gratuitate. Se vor deșfăsura ghidaje, în intervalul orar 11.00-15.00, în baza unei programări prealabile, numai pentru grupuri de minim 10 vizitatori, maxim 25 de vizitatori.

Informații și programări la telefon: 031/438.17.44

www.geology.ro